Nyhetsbrev Nr 19

År 2013 inleddes med omfattande redigering av hemsidans initialsida. Mitt andra år som Nyhetsbrevets stamningsskribent får mig att känna att det är en snöboll i rullning. Du får gärna hjälpa till att få den större. Tipsa gärna andra om att www.stamning.online finns till stamningsvärldens beskådande. Allt som har med tal att göra tas upp till granskning. Årets första Nyhetsbrev börjar med Mindfulness. På svenska med den talande titeln ”Medveten närvaro”.

MINDFULNESS

Livets resa är inte alltid så lätt. Ibland kan det kännas bra att få lite vägledning. Mindfulness är ett förhållningssätt som kan underlätta tillvaron.

Mindfulness är något som jag kan och inte bara försöker praktisera. Jag vet verkligen vad det handlar om. Överraskande var att råka på det på Costa del Sol. Marta Tendaj berättade proffsigt:

”Mindfulness härrör från buddistisk meditation och har stor relevans för nutidens liv. Den underlättar att leva i nuet utan inre stridigheter, trotsighet och kamp. Med enkla övningar övar du upp uppmärksamheten och medvetenheten. Du lär dig att komma bort från oro och lönlösa grubblerier och fokuserar på det som är väsentligt. Du tar vara på nuet, ökar din förmåga att uppleva, förstå och njuta av livet.”

Det som imponerade är att hon har startat upp en kursverksamhet kring ”Mindfulness”, som terapi.

Mindfulness ligger mig varmt om hjärtat. Kanske är det alla mina meditationstekniker, som jag genomgått, som format mig. Allt som händer sker i realtid. Jag gör det därför att min önskan är ”förändring”. Det är nu som det skall ske, inte i morgon, inte om en månad, inte om fyra år. Det är NU.

Psykologins fader Freud skulle förmodligen vända sig i sin grav och uttrycka ”ve och fasa” om han visste, vad som pågick – utveckling eller avveckling av hans teorier?

Vad kan hindra mig? Rädslan? Ja, den känns i hela kroppen. Men tänk om jag tappar kontrollen? Vad skall man tycka? Tankarna virvlar runt i huvudet. Enklast är att inte göra någonting. Fördelen med att inte göra ”ingenting” är att då kan man inte heller ha gjort fel. Rädslan är ett ”spöke” som både kan hindra och ändra på det mesta.

Rädslan, här kallad ”spöket”, är ett obehag som du får dras med till den ger sig. Är du stammande upplever du rädslan oftare än vad du kanske vet om. Du upplever rädslan vid varenda stamning, medvetet som omedvetet.

Detta ”spöke” ger sig inte om man inte ”arbetar” med det, så det gäller att agera, trots att den ”flåsar en i baken” – vad vet bara du. Med detta hoppas jag, att jag lyft upp rädslan till en regel – och den har minst ett undantag, även denna.

Rädsla är själva grundorsaken till att vi stammar. Allt annat är pålagringar. Om det inte är rädslor i nuet är det av tidiga händelser, som gett rädslor och som sitter kvar och ”spökar” i våra sinnen. Rädslor gör att vi blir spända. Det vi kan göra är att spänna av och det gör vi när vi sover och mediterar.

”Mindsfulness” handlar om att göra sig känslig för att kunna uppleva livet, ta det till sig och göra det som tilltalar en. Det är ett förhållningssätt som innebär, att det som är gjort är passé - kvar finns nuet. Kanske är det också en del i en värdegrund. I vissa kretsar kan man höra: ”Här står vi - nu går vi vidare”.

Avgränsningen i ”Mindfulness” är skiljelinjen mellan då och nu. Fokuseringen är omedelbar. Det betyder inte att jag som ung eller äldre inte skall se på framtiden, jag kan ju snegla på den, ha kvar mina långsiktiga mål.

Vid telefonering bestämmer jag mig för att jag verkligen skall tala med den personen som jag ringt upp. När jag sitter med telefonluren i handen och väntar på svar skall ingen tveksamhet råda, annars avslutar jag samtalet omedelbart. Det hindrar inte att jag kan tala med inneboende rädsla. Med detta stänger jag alla flyktvägar. Det jag berättade var bara ett exempel på praktisk tillämpning av ”Mindfulness”, som kan appliceras på annat.

Hur länge jag i verkliga livet hållit på med ”Medveten närvaro” vet jag inte. Förr var honnörsordet Carpe diem, som dessutom uttrycks i en av mina böcker. Läs gärna mera om detta i min bok: ”Är stamning något att haka upp sig på?”

Det finns två tillfällen som man inte kan eller bör göra någonting – i går och i morgon – lev i dag!

Mina egna grubblerier om jag har framtiden framför mig eller bakom mig får jag ha för mig själv. Det jag vet är att DET ÄR BARA JAG I HELA VÄRLDEN SOM VET VAD STAMNING ÄR, möjligen en till - är det du?

Uppskatta det du har och ta hand om DIG så att du kan ta hand om ANDRA.

Tillsammans skall vi bitvis, var fjortonde dag, tränga in i stamningens gåta, men bara om du vill.

Stockholm 1913-01-15

Stig Lindh

författare, stamningsskribent

PS

Du stöder mig om du lägger in min länk www.stamning.online på din hemsida – tackar ödmjukast! Dela gärna min ”site” med andra. Berätta gärna att jag finns och be dem prenumerera på Nyhetsbrevet från hemsidan, det kommer till din e-brevlåda automatiskt, utan kostnad.

©Stig Lindh

 

PS - Fyll i din e-mail där det står "[email protected]" och tryck på knappen nedan så får du Nyhetsbreven direkt till din e-låda.

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)