Nyhetsbrev Nr 20

 

Av en händelse var jag på Gustav Liljegrens hemsida. Jag läste delar av det jag tycker är en översättningsbedrift, dessutom har han lagt till egna kommentarer. Min bok: ”Är stamning något att haka upp sig på?” (2007) kan mycket väl vara inspirationskälla till fördjupandet av den forskning som finns tillgänglig. Irriterande är att forskningen är minst 40 år gammal. Det blir inte bättre av att då Charles Van Riper skrev boken var det redan ett resultat av ”gammal” forskning.

GIGANTERNA

Framför allt är det Charles Van Ripers bok The Treatment of Stuttering (1973) som Gustaf Liljegren har gjort översättning av. Han täcker dessutom upp med andra forskare. Förväntningen på att få läsa material som jag känner igen är stor. Charles Van Riper är nog den som vurmar mest för icke-undvikande-terapi.

BIBELN som jag kallar den är översatt, åtminstone delar av den. Det tackar vi Gustav Liljegren för. Lite betänksam är jag över att de övriga forskarna fått komma in och fylla upp. Jag kan tänka mig att sidorna fyller ett hål där den stamningsintresserade kan hämta inspiration från.

Jag skriver in en länk på min hemsida www.stamning.online att Gustav Liljegren hemsida existerar.

Charles Van Riper har tittat inte bara på stammande människor. Inledningen handlar om bestämt betéende, något som jag förknippar med normaltalande personer som har pondus. Här framställs det som ett handlande som är oförenligt med ångest, och dessutom kanske ett lika effektivt sätt som annat att göra sig avspänd.

Stamningslitteraturens giganter menar att stamning uppstår i en närmande-undvikande-konflikt mellan att vilja prata och att vilja vara tyst. Det låter sunt, vågar man inte fullfölja det man tänkt kan det bli en konflikt. Jag tycker att en signal skall åtföljas av ett handlande. Bestämt beteende finns i vissa terapier som en naturlig del.

Charles Van Ripers elever blev också mycket kända. Courtney Stromsta var en av dem och som av någon anledning började agera på egen hand. Hjärnstammens funktion och de centrala hörselbanorna ville han finna svaret på stamningens gåta. Han lanserade teorier om dopaminbrist, något som vår svenska forskare Per Alm utvecklat vidare, dessutom började han manipulera med startljuden. Stamningen sågs som ett ofrivilligt avbrott mellan första och andra ljudet i första ordet i meningen, eller vid stamning - återstart. I talträningen gällde det att förbereda andra ljudet före det första.

Denna gigant, Courtney Stromsta, hade jag nöjet att både möta och lyssna till i Stockholm. Dessutom startade vi upp en Stromstagrupp som träffades en gång i veckan i Stockholms Stamningsförenings regi. Två år höll vi på. Om du vill veta mera om Stromstaterapi rekommenderar jag dig att läsa min bok: ”Är stamning något att haka upp sig på?”

Courtney Stromsta lärde sig en bra terapi men knåpade ihop en annan som enligt min mening är lättare att ta till sig. Han var verkligen ”olydig” men relationen dem emellan var respektfull. Jag tycker att han är värd en egen bok i BIBELN?

Tiden har hunnit ifatt mig. Återigen har jag fått möta de gamla stamningsforskarna. Dessutom har de svaret på varför vi stammar – kunskapen finns dokumenterad. Problemet är att varje liten åsikt de kommit fram till drunknat i informationsmassan. Dessutom är varje liten del mycket omfattande om det omsättas i praktisk tillämpning. Tar man inte tag i informationen på ett professionellt sätt blir ingen bättre. Bot skall vi inte ens tala om.

JAG ÄR DEN ENDE SOM VET VAD STAMNING ÄR - det finns en till - möjligen är det du.

Jag lärde mig läsa noterna, jag infogade dem och lärde mig att spela på ”instrumentet”. Hur det gick till kan du läsa i min bok: ”Är stamning något att haka upp sig på?”

Du talar bättre än vad du skriver - sa en vänlig själ. Jag tog det som en komplimang.

Om Ni vill hör ni av mig om 14 dagar.

Stockholm 2013-02-01

Stig Lindh

författare, stamningsskribent

 

PS

Du stöder mig om du lägger in min länk www.stamning.online på din hemsida – tackar ödmjukast! Berätta gärna att jag finns. Dela gärna min site med andra. Visa gärna på hur de kan prenumerera på mina Nyhetsbrev, som är från hemsidans högra board.

©Stig Lindh

 

PS - Fyll i din e-mail där det står "[email protected]" och tryck på knappen nedan så får du Nyhetsbreven direkt till din e-låda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)