Nyhetsbrev Nr 21

Långt tillbaks i tiden var det en kvinnlig medlem i stamningsföreningen som var alkoholiserad, likaså en man som kände sig frustrerad och menade att han hade två handikapp. Utanför stamningsföreningarna är det en och annan stammande som har behov av att fylla på sitt dagliga behov av alkohol. Min erfarenhet av att se stammande använda droger är inte mer än hos andra människor. Frekvensen drogmissbrukare kan däremot vara mindre än populationen i övrigt.

STAMNING OCH DROGER

Mitt inträde i stamningsföreningen började för många år sedan med att jag bjöds hem till Stockholms ordförande på julfest som var drogfri. Om stamningen var stämningen vill jag låta vara osagt, men med lättare tilltugg klinkades det på gitarr. Till detta ackompanjemang sjöngs det. Alla kunde vara med och alla kunde sjunga utan ansträngning. Stamning existerar inte i dessa sammanhang under förutsättning att de inte börjar använda sång som kommunikation.

När jag skrev boken ”Är stamning något att haka upp sig på?”, se gärna min hemsida  www.stamning.online , förvånades jag över de stammandes nyfunna intresse för piller i stamningssammanhang. Det skrämde mig. Själv var jag med i en undersökning där ryktet säger att en av deltagarna blev pillerberoende. Ännu ett rykte, forskarna söker ett piller som gör att stamningen försvinner. Det talas till och med om ett piller, som kanske inte är vad man kallar en drog, däremot av typen blockerare. Av namnet framgår det att den blockerar någonting. Hur den skulle blockera en stamning känner jag inte till. Jag återkommer när forskningen kommit längre. Enkel och bekväm bot för etablerade stammande finns tyvärr inte idag. 

När nu några år har gått tror jag intresset för piller har minskat. Forskare har kommit fram till att det är bättre att vara utan. Vissa gjorde stamningen värre, andra visade sig ha biverkningar som översteg fördelarna.

Varför tar vi droger? Varför har vi gjort det i alla tider? Frågorna är många. Alkoholen är farlig av det skälet att den är så utbredd. Knarket för vad man kan uppnå av inre upplevelser en kortare tid.

Effekterna är skiftande beroende på drog och vad man vill uppnå. En del är ”tunga”, psykotiska eller ”lätta”, de som betraktas som ”harmlösa” är de som anses vara inkörsporten till de tunga.

I och med att jag bor i Stockholm kan man inte undvika att komma i kontakt med de som knarkar. En kille diskuterade med mig om de effekterna av de olika substanserna. Jag berättade att jag var en inbiten meditatör, det ”bet”, han avundades mig. Själv hade han tagit sina examina med hjälp av Amfetamin, det hjälpte honom att tänka bättre på tentorna.

Mitt umgänge är med alla. Jag mediterar i alla typer av kyrkor, hälsar på alla. Jag hälsar också på Kungen när våra vägar korsas. Det har till och med hänt att Kungen hälsat på mig först, som i sig var en speciell känsla. Men det hindrar inte mig att sluta säga orden: ”Nu skall jag roa mig Kungligt.”

Där jag mediterar fanns det en kille som deltog, han satt bredvid mig, han var fullproppad med heroin. Under de 20 minuter vi mediterade höll han på att ramla över mig gång på gång. Trots omaket att ha honom intill sig var vi två vinnare – jag fick inte honom över mig och han dog inte av överdos - i alla fall inte då.

Skärrad tog jag ledaren för seansen åt sidan för jag ville veta. Hon svarade: ”Jag har själv knarkat - kan man inte sluta dör man.” Hon visste för det hade hennes bror gjort

I samma grupp men vid ett annat tillfälle hade jag upplevt en man som var ”stupfull” men uppträdde nyktert – också ett skrämmande möte.

Anledningen till drogandet kan vara en önskan om att ”tappa” sin vardag, ha ett rus som fest, få en kick, bristande självförtroende, ångest, oro, övergrepp mm.

Effekterna kan vara goda i början, ibland ända upp till sex månader innan de avtar. Kroppen ropar efter mer och mer. Det som börjar med lycka slutar i ”helvete” eller ”ond bråd död”.

Själv tycker jag inte om att gå in i dimman, inte heller fly vardagen.

JAG ÄR DEN ENDE SOM VET VAD STAMNING ÄR - det finns en till - möjligen är det du.

 

Stockholm 2013-02-15

Lev livet nu, men utan droger.

Om du vill hörs vi om två veckor.

 

Stig Lindh

författare, stamningsskribent

PS

Du stöder mig om du lägger in min länk www.stamning.online på din hemsida – tackar ödmjukast! Berätta gärna att jag finns. Dela gärna min site med andra. Visa gärna på hur de kan prenumerera på mina Nyhetsbrev - det gör du från hemsidans högra board.

©Stig Lindh

 

PS - Fyll i din e-mail där det står "[email protected]" och tryck på knappen nedan så får du Nyhetsbreven direkt till din e-låda.

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)