Nyhetsbrev Nr 23

Axel Schulman - f d stammande som hade en stamning som klingat av – gör en enmansshow om sitt bekräftelsebehov.

-  Jag har en daglig kamp mot bekräftelsebehovet – detta djupa avgrunda hål som bara kräver mer och mer – jag skäms.

Men han är inte ensam. Behovet av att bli sedd och få bekräftelse har inte förändrats över tid.

BEKRÄFTELSEN

Världens stamningsföreningar visar gladeligen upp alla stammande kändisar. Där kan meningen även vara ett uppvisande av att här har vi en stammande som dessutom är framgångsrik.

Rampljusets folk är ofta skådespelare. Vem har inte hört talas om Edvard Persson – ”Allt ljus på mig”, eller Ernst Hugo Gäregårds enorma behov av att vara i rampljuset. Han var en tvångsmässig ”scen stealer”, som tog för sig av uppmärksamheten. Teamet bakom honom låste till och med in honom på sitt rum för att han inte skulle rusa in på scenen i otid.

Berömt citat: ”När jag kommer upp på natten för att ta en smörgås, det tar bara en ljusstråle från kylskåpslampan för mig att börja agera.”

Till offentligheten riktar de sin uppmärksamhet eller är det uppmärksamheten som undergräver bekräftelsebehovet? Det är fler än skådespelare som bekräftar sig:

Män och kvinnor söker bekräftelse via Facebook, kanske skall utseendet bekräftas eller som den lite udda och anonyme kvinnan som kallar sig för ”Vamp:”

-  Jag njuter av att kåta upp män. Klär mig ofta lite utmanande och njuter av deras blickar. Sexchattar ofta med de män som jag hittar på nätet. Jag tycker om när de berättar vad de vill göra med mig. Däremot träffar jag inte dem då jag har fast förhållande men njuter av den bekräftelse som jag får.

Relationsbekräftelsen är mer rumsren än referatet ovan. Kanske inte helt enkelt i praktiken men det går ut på att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Strör vi omtänksamhet och kärlek omkring oss ökar chanserna att få någonting tillbaks. Det kan man göra genom att vara medvetet närvarande och lära känna partnerns intressen. Mer omtanke kan också resultera i ökad samhörighet och att relationen blir djupare.

Sedd och bekräftad är honnörsorden. Vi vill vara duktiga, omtyckta och accepterade. Mycket av det vi gör går ut på det. I det offentliga rummet kan vi till och med inta olika roller i vår strävan att bli bekräftade. Ett sätt kan vara generositet – ge och ”leverera”, få tillbaks något av det jag själv så väl behöver.

Frågan är om vi överlever utan bekräftelser? TVs Skavlan gästades av Ed Stafford som varit ensam och utan ägodelar på en öde ö i två månader. Han sade att ensamheten kom omedelbart, det fanns ingen att visa upp sig för, ingen att bekräfta eller få bekräftelse ifrån. Han lade ut en ring av stenar och satte sig i mitten. Det kunde han göra flera gånger om dagen. Omedelbart infann sig problemet med att få i sig vatten. På en höjd kunde han finna en droppe vatten var 20e minut, men till slut hittade han cocosnötter innehållande vatten. Naken kom han till ön men valde att skyla sig med något som liknade kläder, inte enbart för att han spelade in sig själv på film. I dagarna visas det i Discovery chanel.

Författaren Hjalmar Söderberg skrev följande i sin bok ”Doktor Glas” från 1905:

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill inviga människorna i någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Vi riskerar att bli besvikna om vi ständigt traktar andras bekräftelse. Bättre är då att lyssna inåt på sina behov, likaså acceptera att man mår dåligt ibland.

Bekräftelseskalan finns. Det idealiska ligger på mitten av ytterligheterna ”för lite” och ”gränslöst”. Vid ”för lite” får vi fylla på.

Min bok: ”Är stamning något att haka upp sig på?” www.stamning.online kan du läsa om hur du blir ”Mr lagom”.

Jag önskar Axel Schulman lycka till med hans föreställning på teater Maxim i Stockholm. Jag hoppas få tid till att bevista den.

DET ÄR BARA JAG SOM VET VAD STAMNING ÄR. Det finns en till – är det du? Eller kan det vara Axel Schulman?

Bara om du vill så hörs vi åter om fjorton dagar.

 

Costa del Sol  2013-03-15

 

Stig Lindh

Författare, stamningsskribent

 

PS

NU HAR DU CHANSEN ATT BEKRÄFTA MIG. Alla mina gratisprenumeranter kan göra det genom att visa sin generositet och ordna en prenumerant var till mig. Om du vill visa stöd eller omtanke på annat sätt är även det fullt möjligt. Du kan stöda mig om du lägger in min länk www.stamning.online på din hemsida – tackar ödmjukast! Berätta att jag finns. Dela min ”site” med andra. Visa på hur de kan prenumerera på Nyhetsbrevet – de gör det från hemsidans högra board.

 

© Stig Lindh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)