Nyhetsbrev Nr 43

 

LYCKLIG OCH HÖGPRESTERANDE UTAN STRESS

Arianna Huffington navigerar medieindustrin i USA. Hon lockar miljontals läsare, kallas till och med för orakel. Efter flera år av högt tempo kollapsade hon. Det blev en vändpunkt. Hon såg plötsligt sömnstörda och stressade människor som varken var lyckliga eller högpresterande.

Hon började meditera. Idag är hennes passion ett sundare arbetsliv. I ett föredrag på Manhattan med temat ”Den tredje måttstocken” som skall ses som ett nytt sätt att mäta framgång på efter pengar och makt. I sin bok ”Thrive” berättade hon om den kände entreprenören Steve Jobs som upptäckte yoga och meditation och som nu erbjuder sina 35 000 anställda detta.

Arianna Huffington säger att oavsett vad man känner eller var man befinner sig kan man bestämma sig för en hållning. Även människor i de mest extrema situationerna kan hitta strategier för att klara sig bättre, det hände även i koncentrationslägren. Man kan försöka påverka sitt liv snarare än att övermannas av det.

Det är vad jag tror har hänt många stammande personer. Att ge sig för överheten har inte varit ett alternativ. Att under lång tid befinna sig i en miljö som inte är trivsam tror jag är att betala ett kanske för högt pris.

Alla verkar veta vad stamning är, är inte det intressant? De kanske inte vet att det är skillnad på stamning och stamning. I mina böcker, se www.stamning.online kan du bland annat läsa om att till och med min fru Louise kan skilja på en person som stammar tillfälligt av någon anledning eller på en stammande som jag kallar för en riktig stammande. Kunskapen om detta kan man inte få utan en mentor.

Frågan är om personligheten påverkar om man stammar eller inte? Är jag livets gourmet som tycker att det är självklart att må bra och det till vilket pris som helst? I det här fallet säger det undermedvetna något annat och reagerar varken du vill eller inte. Du erhöll i alla fall en psykosomatisk åkomma som benämns stamning.

Om det var stamningen eller om vi föddes känsliga är frågan? Var det så att vi föddes känsliga och att stamningen gjorde oss ännu känsligare? Jag föredrar det senare, då är det involverat i personligheten.

Jag tycker inte att det är en nackdel att vara känslig, kunna ta del av det subtila, kunna uppfatta nyanserna. Har livets törnar gjort dig grov av allt grus som kastats in i ditt maskineri? Skulle du vilja ändra på det är det också möjligt. Meditation och yoga är verktygen som kan få dig till ett mer harmoniskt tillstånd genom egen kontroll och påverkan.

Stress är bra i viss dos, sa Bengt Edgren. Han var framgångsrik på många områden. Han tröttnade på att vara civilingenjör, läste till psykolog och blev stressforskare på Karolinska sjukhuset. På tu man hand sade han till mig: ”Utan stress dör du”. Stress intresserade honom, han gjorde vetenskapliga undersökningar som han bland annat publicerade i Plus - dåvarande KommUNIKation, likaså var han ledare i stockholmsklubbens terapi i desensibilisering. Hans karriär var beundransvärd, som pensionär erhöll han titeln ”emeritus”. Dålig var han däremot på att hantera sin egen stamning som han kämpade med ända till slutet.

Stress kan göra stamning värre, det kan vara som att hälla bensin på brasan. Stresshantering är på modet så frågan är vilken metod som är lämplig att använda? Yoga och meditation tar jag upp, likaså mindfulness som är dokumenterat såpass att läkare kan rekommendera det. Du kan nå dithän att du får mycket mindre stress och mer glädje. Det som är bra för stammande är också bra för andra. Jag skulle egentligen vilja rekommendera alla att gå i terapi.

Innovativ stamning är namnet på min hemsida. Namnet har större djup än du kan ana. Ibland är jag före min tid, till och med varit med och skapat trender. Glädjande är att Arianna Huffington upptäckt att företagsvärlden borde använda sig av okonventionella metoder, något som jag upptäckte för decennier sedan och som jag än i dag har glädje av.

Meditationens undermedel är att hjärnan inte åldras med kroppen i övrigt. Meditationens alfavågor är som ett konserveringsmedel. Vissa kroppsdelar åldras mer, ofta de som använts ofta. Åldrandet har en inbyggd förslitningsprocess. Vad man i samhället inte talar om är att vissa arbeten är farliga och som förkortar livet på de som utför dem.

Arbetsmarknaden är hårdvara. Människorna är ömtålig mjukvara som har allt svårare att trivas. Klimatet på företagen är oftast inte bra, det som Arianna Huffington uppmärksammat. TM i Sverige blomstrade på 70-talet. Man ville få företagens personal att meditera. I viss mån lyckades det. Företagsledarna tog över hela verksamheten. De förstod att metoden var bra så de passade på att höja priset tiofaldigat och menade att om något är bra betalar man gärna för det, men det tyckte inte allmänheten så verksamheten dog ut. Idag är det den buddistiska Zenmeditationen som tagit över.

Protestantiska som katolska kyrkor i Sverige testade meditation och såg att de samlade folk. Som ett nytt komplement passade det deras verksamhet. Efter meditationen en kort mässa som avslutas med gruppsamtal.

Meditation är ett sätt att spänna av. En sup kan du ta men det är inte lika bra. Det finns också andra sätt att ta fram kroppens njutningar, men det kräver en del prestation. Åker du skidor ett par mil blir du sannolikt belönad av din egen kropps endorfiner som är en naturlig substans. Kroppen påverkas av endorfiner, eller som de ofta kallas i folkmun, ”kroppens eget morfin” och ”må-bra-hormoner”. Endorfiner aktiveras också när du skrattar, känner harmoni och glädje.

Tyvärr är vi inte lika glada mot förr. Vi är heller inte lika trevliga mot varandra som vi var förr. I Stockholm kan det vid artig hälsning hända att den inte blir besvarad, speciellt om man inte känner varandra. På vissa orter i landet är det så att varje hälsning besvaras oavsett situation. Härskarteknik är vanligt i företag. Vissa tystas ned eller marginaliseras genom att de blir ignorerade.

Att söka sig till grupper är nog det vi måste göra när vi söker sällskap utanför hemmets väggar. Stamningsföreningarna fyller här en bra funktion i kontakten med likasinnade.

DET ÄR BARA JAG I HELA VÄRLDEN SOM VET VAD STAMNING ÄR, möjligen en till - är det du?

Ta väl hand om dig. Ha det bra. Glöm inte att njuta av det.

Stockholm 2014-05-15

Stig Lindh
Författare
Stamningsskribent

PS
Maila [email protected] om du önskar få unika ex av ”Stamningsboken” i pappersformat i pytteupplaga. Det är inte bindande.

©Stig Lindh

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)