Nyhetsbrev Nr 6

KUNG GEORGE Vl OCH DOTTERN DROTTNING ELISABETH

Den stammande kungen i England, Kung George Vl, som var huvudpersonen i filmen The King´s Speech. Hans dotter är den nuvarande Drottning Elisabeth som den tredje juni firades i sitt 60-årsjubileum på tronen med bl a 1 000 båtar på Themsen i London.

Man berättade att Kung George VI stammade men att han kunde sköta tronens sysslor till sin död 1952. Känslan gavs att stamningen försvann med orden ovan. Min uppfattning är en annan. Jag vet inte om det är bra att ge en mer positiv bild av något som kanske inte var det. Däremot vet jag att det förekommer ofta när man vill lägga ut dimridåer.

Om du läser min bok ”ÄR STAMNING NÅGONTING ATT HAKA

UPP SIG PÅ?” kan du läsa om alla mina otaliga terapier. Det är så fantastiskt

med dessa talpedagoger som talpedagogen Lionel Logue att de har betytt så mycket för de stammande, mycket beroende på deras starka personligheter.

I många salonger har det tolkats som att kungen ”Bertie” blev fri sin stamning med hjälp av talpedagogen Lionel Logue. Jag vill mena att så inte var fallet. Den stammande kungen fick hålla flera tal, tal som han genomförde med hjälp av talpedagogen Logues stöd och coaching.

En närmare analys av filmens slutord sa allt men stärktes ytterligare av min analys av hans stamning i den sociala miljön som ett kungahus är. Jag bedömde att hans stamning var av en typ som i den miljön som han befann sig i var helt enkelt omöjlig att bota. Om det funnits något som heter frivillig stamning på den tiden hade det kanske varit en lindring för honom i familjesituationen.

Talpedagogen Lionel Logue blev kungens vän och fick tjäna honom i hovets tjänst livet ut.

Om Ni vill hörs vi om två veckor. Ha en bra sommar.

Stockholm 2012-06-13

Stig Lindh

PS - Fyll i din e-mail där det står "[email protected]" och tryck på knappen nedan så får du Nyhetsbreven direkt till din e-låda.

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)