Nyhetsbrev Nr 8

EN STACKARS KUNG?

Nej, snarare en stackare till Kung. Det är inte bra, inte om man är Englands Kung och heter Georg Vl. Jag har skrivit två artiklar om filmen The King´s Speech, de har varit övervägande positiva i sin framtoning. Jag ville inte framhäva att han i sin personlighet var en stackare.

En stackare är nog ett ord som ingen gärna vill använda – nu är det gjort. Jag träffade en av våra medlemmar som kanske också var en stackare i och med att hon satt fast i en tyst blockering innan hon hade inlett samtalet med vederbörande. Hon berättade att hon led av sin stamning. Hon hade till och med anlitat Landstingets Taltjänst, men det kändes inte bra det heller. Hon kände sig frustrerad.

Upplevelsen av den egna stamningen är olika oberoende av hur mycket eller lite man stammar. En förutsättning till att kunna bearbeta sin stamning är nog att uppnå objektivitet i den egna bedömningen av sig själv. Vill man dessutom förbättra sitt talande får inte förutsättningarna vara omöjliga.

Kung Georg Vl hade det säkerligen inte lätt. Tänk att leva med ett talhandikapp, som det förmodligen var i hans fall, i en omgivning som hela tiden är präglat av pompa och ståt där det som uppskattas och premieras är det yttersta.

De jag har talat med uppfattade att kungen Georg Vl blev fri från sin stamning med hjälp av talpedagogen Lionel Logue. Så var inte fallet. Den stammande kungen fick hålla flera tal, tal som han genomförde med hjälp av Lionels stöd och coaching.

Med stor sannolikhet fick Georg Vl leva med sin stamning livet ut. Jag misstänker att han inrättade sitt liv så att det blev behagligt. Vid dottern drottning Elisabeths firande gjordes antydningar om att hennes dotter Anne ställt upp och hjälpt sin morfar. Lionel blev kungens vän och fick tjäna honom livet ut.

I ett land finns det bara en som är kung. Nu får det vara slutskrivet om Georg Vl.

Tala gärna om för andra stammande och stamningsbehandlare att min hemsida finns.

OM NI VILL läser ni nästa NYHETSBREV om fjorton dagar. Det kommer att handla om ”min” Stigs MÅ BRA terapi som har hemsidan www.stamning.online/id - Det kostar inget.

Stockholm 2012-07-15 Stig Lindh

PS - Fyll i din e-mail där det står "[email protected]" och tryck på knappen nedan så får du Nyhetsbreven direkt till din e-låda.

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)