Nyhetsbrev Nr 44

”GRÄSKLIPPAR”-TERAPIER

Vilken fantastisk sommar, en sommar med ovanligt mycket värme, den värmde oss alla. I denna hetta har jag arbetat med trädgårdsarbete på olika platser. På den egna parkliknande gården i Stockholm har jag lagat gräsmattorna, något ingen trodde var möjligt. Det gäller att toppdressa, gödsla, så och bevattna gräsmattan. Det intressanta med det var att alla åtgärder måste göras för att erhålla ett bra resultat. Det går inte att utesluta något. Våra trädgårdsmästare vet det också men tillämpar inte sina kunskaper.

Trädgårdsmästarna ser att det på vissa ställen saknas gräs, men de gör inget åt det. Deras uppgift är att klippa gräs. Finns inget gräs finns inget att klippa. Gödslas inte gräsmattan växer den inte. Bekvämt, inget som växer, inget att klippa.

TERAPIER FÅR INTE GÅ SNETT!

”Gräsklippar-terapier” är det ord som jag har konstruerat för att beskriva den inverkan en terapi kan vara på en stammande. Nästa gång gräset klipps är det som vanligt igen, du är tillbaks på ruta ett. Effekten av en terapi kan försvinna fortare än man anar. Frågan är intressant, man kan fråga sig om något är missat. Vems är felet? Kan man inte ställa krav på att en terapieffekt håller i sig ett tag? Åtminstone viss tid? Kanske liknar det som vi skämtade om förr vid bilförsäljning - runt hörnet garanti.

När man deltar i terapi är det folk som griper in i ens liv på olika sätt, det kan vara talträning, eller försök till attitydförändring, ändringar som är tänkt att påverka dig till att tycka någonting annat än du tycker.

Känslor, drömmar och tillkortakommanden är andra ingredienser i livets leverne som dragits upp till ytan för beskådande. Det intressanta med allt detta är att det oftast är mer än en ”grej” att ta tag i, sedan har vi detta med att inte göra fel.

Matematiken är enkel vid felbehandling, förändring tar enligt min erfarenhet minst 9-12 månader, avbetingningen av misstaget 12 månader, ny förändring 12 månader. Du har åtminstone spillt två år av ditt liv, kanske mer. Nu är detta lösryckt ur sitt sammanhang men i nästa Nyhetsbrev kan du läsa om att STAMMA BÄTTRE FÖR ATT MÅ BRA? Det blir en beskrivande text av och om StigLind©Talsteg som handlar om de olika talstegen: ”Stamma på”, ”Öppen stamning” – T E R A P I – ”Stamma bra”, ”Stamma bättre” och ”Tala bra”, något som du kan läsa mer om på www.stamning.online. En av mina hemsidesbesökare kommenterade: ”Man kan läsa sig till både orsaker och hur man tränar.”

Jag är medveten om att det är ”tunga” saker att ta till sig, men valet är alltid ditt, som forskaren och stamningsprofeten Joseph Sheehan sa: ”Det skall vara roligt att arbeta med stamning”. Hur det kan vara det går jag inte in på, men jag tycker att det minsta man kan göra är att: ”Ta ut rätt riktning.” Mer om det och annat i Nyhetsbrev nr 45.

Sommaren är tiden för vidgad kontaktyta. Hur många har inte varit utomlands och träffat vänner och bekanta? Vi stammande har våra mötesplatser som genom Internet blir fler och fler. Största anledningen kan vara att få kontakt med andra som stammar, någon likasinnad. Det är ett av de bättre skälen. Detta ”kitt” är säkert starkare än den politiska färg man har. Även om behovet av mänsklig kontakt ser olika ut har alla sina mötesplatser.

Dessa mötesplatser präglas av det samhälleliga klimatet. I företagsvärlden har jag upplevt förändringar. Klimatet har hårdnat. Kortsiktigheten är påfallande. Jakten på kostnader likaså. Demokratin har fått ta steg tillbaks. Personaltidningen finns inte längre, inte heller företagets stöd till pensionärsklubben. På flera håll i världen har nya krig startats. Ibland är det otäcka människor som tar över. Faller demokratin är det vi som får arbeta för dem. Sverige är lyckligt lottade med en fungerande demokrati, men även vi har missnöjda grupper som inte får vara med. Vad vi röstar på tror jag avspeglar i hög grad vad vi har för människosyn, men viktigast är att försvara demokratin och det fria ordet. Den väg Sveriges väljer kommer att visa sig i valet om några dagar.

GALLERY

Mitt engagemang i Stamningsföreningen i Stockholm har satt sina avtryck bland annat genom foton som blivit historiska på mig och andra. Nya medlemmar skall veta att många av oss fortfarande lever och har ett förhållandevis gott liv. Skulle du till exempel vilja träffa grundaren av världens första stamningsförening P-club Stockholm är det fortfarande möjligt.

Gallery1. P-club In Memoriam

EFTERLYSNING – Bevara historien. Sänd era fotografier till mig så kan jag publicera dem i www.stamning.online/gallery. Ni får gärna hjälpa mig att beskriva fotografierna i Gallery2.

Gallery2. Nästa generations medlemmar 

I Gallert2 får jag nog lägga in logoped Lennart Larsson. Hans karriär började i Stockholms Stamningsförening, han blev författare och skrev broschyrer om stamning typ ”Stammar Du” och ”Stammar Din elev”, inte minst alla övriga skrifter om barn som stammar. Frågan är om det inte var i Stockholms Stamningsförening som han fann inspirationen till sina broschyrer. Han är avtackad för sitt gedigna arbete. se Nyhetsbrev nr 36 - Stamningsterapins förgrundsgestalter i pension. Lennart Larsson bjuder nu in alla logopeder till läsning utan kostnad. Klicka på länken www.stamning.online/lennart-larsson . Du får läsa ett kompendium för logopeder och talpedagoger med titeln FÖRÄLDRASAMTAL VID BARNSTAMNING, 23 s.

Maila: [email protected] om du önskar beställa unikt ex av ”STAMNINGSBOKEN” 545 s, i pappersformat och pytteupplaga. Inte prissatt. Inte bindande.

 

DET ÄR BARA JAG I HELA VÄRLDEN SOM VET VAD STAMNING ÄR, möjligen en till - är det Stockholms Stamningscentrum?

Ta väl hand om dig.

Grisslinge 2014-09-01

Stig Lindh
Författare 
Stamningsskribent

PS
Dataproblem hindrade mig att skicka ut detta Nyhetsbrev på morgonen vilket innebär att jag kan bifoga nedanstående nyhet från Stockholms Stamningsförening. Ökade resurser är vad jag har efterlyst länge. Fyra logopeder borde rimligen kunna behandla stamning bättre än en. Grattis Stockholms Stamningscenter och lycka till.

”Idag måndagen den 1 september öppnas dörrarna till Stockholms
Stamningscenter, en helt ny logopedmottagning helt specialiserad på
stamningsbehandling. På mottagningen arbetar fyra logopeder, nämligen
Patrique Rönngren, Stefan Eriksson, Arvid Lundkvist och Ronie Saleh.
Utöver behandling kommer Stockholms Stamningscenter även att erbjuda en
mötesplats för personer som stammar och deras anhöriga, och mottagningen
har sina lokaler på Blekingegatan 5 på Södermalm i Stockholm.”

För mer information, se www.stamningscenter.se

<http://www.stamningscenter.se>

 

©Stig Lindh

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)